Yüklenme Tarihi: 20 Ağustos 2017 - 23:19
Sintine Pompası Bozuldu Tekne su aldı MİRAGE 28 / Ayhan İlter'in Deniz Günlüğü
tekneyle egede yolculuk,ayhan ilter,rıfat eken,denizde yolculuk,sintine pompası,tekne su alıyorsa
Teknelerde en yaygın olarak kullanılan sintine pompası kesitini aşağıdaki resimde görebilirsiniz. Bu yazımızda sintine pompası özelliklerini biraz daha yakından tanımanız için sintine pompalarının başlıca elementleri ve özelliklerinden bahsedeceğiz.
Sintine pompasının görevi sintinedeki suyu boşaltmaktır. En çok kullanılanı Türkçe okunuşu ile bilge pompa diye bilinen bilg pump yani suda duran santrifüj pompadır. Başka tür pompalar da kullanılır.
Bir teknede en az iki sintine pompası bulunmalıdır. Bir tanesi tekne içine girebilecek veya sizin kaza ile döktüğünüz sıvıları atacak küçük kapasiteli bir pompadır. Bu pompa genellikle otomatik anahtarlı dır yani sintineye su gelince çalışır, basınca durur. İkinci bir pompa ise sintineye sığabilecek en büyük boyutta olmalıdır. Bu pompanın görevi tekneyi yaraladığınızda veya herhangi bir şekilde su aldığında teknenin batmasını engellemektir. Bu pompa diğerine göre biraz daha yukarı monte edilir ve otomatik olabileceği gibi anahtarlı da olabilir.
Küçük olan sintine pompası ve şamandırası sintinenin en derin yerine monte edilir. Her ikisi de zemine sabitlenmelidir. Vida kullanılacağından gerekirse küçük bir 8 mm su kontrası sintineye yapıştırılabilir ve montaj bunun üzerine yapılabilir. Büyük olan da aynı şekilde biraz daha yüksek bir yere monte edilir.
Kendinden şamandıralı ve şamandırasız tipleri mevcuttur. Şamandırasız tipleri otomatik çalıştırmak için ayrıca şamandıra temin edilip elektrik devresine bağlanabilir. Su belli bir seviyeye geldiği zaman otomatik olarak çalışır ve suyu tahliye eder. Yine isteğe bağlı olarak 3 konumlu pompa anahtarları takılabilir. 1. konum manuel 2. konum off 3. konum auto'dır.
Genelde dalgıç pompa şeklindedirler. Yani giriş için herhangi bir tesisata gerek yoktur. Pompanın kendisi sintineye monte edilir. Tahliye için hortuma ihtiyaç vardır. Pompanın kapasitesine göre çıkış çapları değişiklik gösterir.
yaşanmış bir deneyim: sintine pompaları ucuz modeller için söylüyorum uzun süre kullanılmamış yada kirli balçıksı bir sintine suyu biriken teknelerin pompa flatörlerinde takılma çok oluyor pompa kuru kuru çalışıp plastiği sıcaktan yanarak yamuk yumuk bir hal alıyor.seyirdeyken sesinide duymuyorsunuz. aküye de zarar veriyor yani flatör aslında pompadan daha kaliteli ve sağlam olması gerekir.
teknelerdeki sintine pompasi teknenin en asagidaki noktasina, calistigi zaman teknedeki butun suyu bosaltacak bir noktaya konur. Dalgic pompa gibidir, suyun icinde calisir. Cikis ucu olabildigi kadar yuksege ayarlanir, su seviyesinden yukari yani. Olasi hortum patlamalari, veya baska kazalarda tekneyi su basmamasi icin.
Buyuk ikinci pompaya gelince, allah muhtac etmesin:)
En kisa zamanda bitirmen dilegiyle...
Degerli cevaplariniz icin cok tesekkur ederim :) Sintine pompasi gormuslugum var ancak is 0 dan montajina gelince nekadar gormus olsakta yinede onemli noktalari oluyor.Yeni yeni seyler ogrendim.
Ancak bilmedigim konu su simdi tekne tabanina bir taban ekleyecegin nasil anlatiyim teknenin altini ucgen dusunuyoruz bunu duzlemek icin zemin kontraplagi koyacagiz sintineyide bunun altina monte ediyoruz. Ancak bir ariza durumunda onu ordan nasil cikaracagiz ? Yani bu islerin montaj kisminda yolu yordami nasildir?
Pompa sintineye bağlanacak kontrplağın üstüne koyulacak. Aslında teknenin sintinesi sağlamsa doğrudan da monte edilebilir.