Mitsubishi Aircraft Company, 2008'de uçak yapımı için çalışmalara başlamış olup şimdilerde deneme uçuşu için hazırlanıyormuş.
2017'de ilk siparişleri teslime etmeyi planlayan Mitsubishi MRJ70(3değişik model) ve MRJ90(3 değişik model) ile piyasaya girmeyi hedefliyor.78 ile 90 arasında yolcu taşıyacak bu uçaklar kısa mesafeli(1500-3000 km) uçuşlarda kullanılacakmış.
Uçaklarda Pratt&Whitney motorları kullanılacakmış.
İlk bakışta Airbus A318,A319'ların bir tık küçüğü gibi olsada ileride daha büyük yolcu uçağı yapımı için önemli bir adım atılmış. Hafiflik, yakıt verimliliği ve birçok güncel teknolojiyi karşılayan uçakta fly-by-wire sistem kullanılacakmış.
4 adet 15inç lik ekranın olduğu kokpitte, Boeing yolcu uçaklarındakine benzer kontrol levyeleri mevcut.
Benzerlerinden daha ucuz işletme maliyetine sahip uçak (sitesinde bknz) Paris'ten havalandığında Türkiye ya rahatça gelebileceği uçuş menziline sahip.
MRJ70'e 34 milyon dolar, MRJ90'a ise 42 milyon dolar fiyat biçilmiş.
*Mitsubishi firmasının ilk etapta bu iş için altyapısı var mı diye bir soru geldi aklıma fakat bugün Boeing 737'den 787 ye kadar birçok güncel modelde örnek vermek gerekirse 787nin yapısal malzemelerinin 5'ini üretmekte olup, Airbus A380e kargo kapısı,Bombardier'e kanat ve gövde kısımları ürettiği, Rolls Royce ve Pratt Whitney gibi motor üreticilerinin ürettiği motorlarda ise önemli parçaları üretim ve tasarlama işini üstlenmiş vaziyetteler. Her anlamda hazır olup üretmedikleri nerdeyse hiçbişey kalmamış firmanın bu alanda başarılı olması çok yüksek gözüküyor.
Uçağın son zamanlarda sadece düşük hızda taxiing denemeleri yapılmış olup yakın zmanda deneme uçuşları yapılacakmış.
Bu denli tecrübeli bir firmanın 2008den bu yana böyle yol alması uçak üretimi işinin ciddiyetini, zorluğunu ne derecede emek istediğini gösteriyor. Şirkette Toyota'da yüzde 10 luk pay sahibiymiş.
Adamlar Heavy Industries in hakkını vermiş amk. Hakkaten güzel uçak olucak gibi.
Ne diyelim, Hayırlısı olsun. Ülkemizde bir günü öteki gününü tutmayan gündem sağlayıcılarının, billboard'larda milleti gaza getirmesi ne kadar acı, ne kadar balon olduğumuzun göstergesi adeta. Bizde ultimate başarıyı, anca tv dizilerinde ne iş yaptığı belirsiz holdingler yakalıyor. Sonuç elimize dayadılar tabletleri, kendileri kitapları okumaya devam ediyor. Zorla değil tabi :) İnsan üzülüyor bi yerde. Adamlar hakkaten çok yol almışlar. Bizim işinde gücünde, dürüst çalışan, çalışkan insanlara ihtiyacımız çok var. Başarısızlığın sırrını dış kaynaklarda aramak yerine önce kendimize baksak daha iyi gibi. artık zırvalara kulaklarımızı tıkamanın vakti gelmeli. ama kime diyorum. (eleştiriler kendim içinde geçerli.)
nrll, esenyurt'tan bildiriyor.