Açıklama
Yükleyen: Alkışlarla Yaşıyorum
Yüklenme Tarihi: 22 Mart 2016 - 12:38
Constantine kimdir? İlber Ortaylı'nın kaleminden;
Miladın 280’inci yılının şubat ayında Naissos yani bugünkü Sırbistan’ın Nis kentinde doğdu. Constansius ile Helena’nın oğluydu. Annesi kendinden evvel Hıristiyan oldu. Bu çok yaygın bir oluşumdur. Birçok pagan hükümdarın anneleri veya eşleri kendilerinden evvel vaftiz edilmiştir. Flavius Valerius Constantinus’un annesi Helena, azize mertebesine çıkarılan ve Hıristiyanlığın mesela Bethlehem’de İsa’nın doğduğu kabul edilen kilise, onun çivilendiği söylenen haç gibi birçok kutsal buluntularını keşfeden kadındı.
Constantin iyi bir asker olarak yetişti. Hayatı doğuda ve Tuna bölgesinde geçmiş demektir. Ren bölgesinde savaştı. İtalya’da Roma’yı 326’da sadece ziyaret etti. Gözüne kestirdiği ve parçalanmakta olan imparatorluk için birleştirici bir merkez olacağını umduğu yer, eski Bizantion’un etrafında gelişen Nea Roma’ydı. Bugünün Sultanahmet Meydanı yani Hippodrom, Mese denen Divanyolu ortaya çıkmıştı. Nea Roma’yı ıslah etti ve Mese üzerinde bugün Çemberlitaş dediğimiz Apollon heykelinin bulunduğu sütuna kendi heykelini diktirtti. O zaman buraya Forum Constantin denirdi. Bugünkü Yenikapı ile Fener arasında kara surlarını çekti ve bölgeyi tamamen surlarla kuşattı. Marmaray kazıları ile bu surlar ortaya çıkıyor.
Eski Roma İmparatorluğu’nun getirdiği barış düzeni yani “Pax Romana” sona ermişti. Roma’nın muhtemel başkentinin savunması çok sağlam kuruldu. Adetler ve törenler hâlâ çoktanrılı Roma düzenindeydi. Şehir 330 yılı mayısının ortalarında resmen açılışını yaptı. İdus Maiae (mayıs ortaları) tanrı Merkür’ün kutsal günleriydi, açılış ve kuruluş günü olarak o gün seçilmişti. Constantin’in vaftizi ve Hıristiyanlığı resmen kabul edilmiş bir söylentidir; 337 yılı 22 Mayıs’ında ölürken vaftiz olduğu tekrarlanır; bunu Hıristiyanlar kadar Müslümanlar da böyle kabul ederler.
http://2.bp.blogspot.com/-iKscz00FzbU/TeN-DPKsOcI/AAAAAAAATxE/dVJDGPOV5A8/s400/Turkey+CCLXXIv.jpg
https://tr.wikipedia.org/wiki/I._Konstantin
Bu dev heykel bugün İtalya'daki Capitoline Müzesinde bulunuyor.
Tarihi geçmişini bir hatırlıyalım
ÇEMBERLİTAŞ
İstanbul’da, Divanyolu’nda Atikalipaşa Camisi ile Sultan Mahmut Türbesi arasındaki sütundur. İlk adı Apollon Heykeli Sütunu’dur.
Büyük Konstantin, Roma Imparatorluğunun merkezini İstanbul’a naklederken, yeni başkenti birçok anıt ve sanat eserleriyle süsledi. Konstantin’in adını taşıyan bugünkü Çemberlitaş semti, o tarihlerde büyük ve bakımlı bir yerdi. Kostantin, bu meydanın ortasına konmak üzere Roma’daki Apollon tapınağından bir sütun getirtti. 57 m. yüksekliğindeki bu sütunun tepesinde doğan güneşi selâmlayan Apollon heykeli vardı. Kostantin 330 yılında Apollon’un yerine kendi heykelini, yedi ışık yerine de Hz. İsa’yı çarmıha mıhlıyan çivileri koydurttu. Sütun mermer bir kürsü ve porfir bir kaide üzerinde yükseliyor, silindir şeklinde sekiz büyük porfir parçasından meydana gelmiş bulunuyordu. Bu parçaların birleştikleri yerler defne dalları biçiminde işlenmiş mermer çelenklerle süslüydü. Sütunun en üstünde koyu kırmızı Mısır porfirinden bir kısım da heykellerin dayanağını teşkil ediyordu.
Daha sonraları Konstantin’in heykeli kaldırıldı, buraya sırasıyla İmparator Julian’ın, Teodos’un heykelleri kondu. 1081’de bir yıldırım Teodos heykelini devirdi, sütunun üst kısmını harap etti. I. Aleksius Komnen, sütunu tamir ettirdi, kitabeli mermer bir başlık koydurttu. Heykellerin yerine de yaldızlı büyük bir haç oturtuldu.
Büyük bir yangın sonunda sütun harap olunca, II. Mustafa, Apollon sütununun alt kısmı etrafına bir duvar ördürttü, sütun taşlarını da demir çemberlerle birbirine bağlattırdı. Bu tarihten sonra, sütun “Çemberlitaş” diye anıldı. Fransızlar yanık sütun anlamına gelen “Colonne brûlée” adını da kullanırlar.
Etiketler: