Emzirmek hamilelikten korur. Ancak koruyuculuğu ™ civarındadır. %1 olasılıkla yine de hamilelik söz konusu olabilir.
Emzirme sonrası hamile kalma
Özellikle emzirme uzun sürdüğünde, 6 ayı geçtiğinde yumurtlamanın devreye girmiş olma olasılığı da yükseleceği için hamile kalma olasılığı artar. İlk 3 ay?da emzirmenin hamilelikten koruyuculuğu yüksektir; zaten lohusalık döneminde, doğumdan sonraki ilk 6 haftada cinsel ilişkiye izin vermiyoruz. Ama 3. aydan itibaren gerek emzirme seanslarının biraz daha az olma eğiliminde olması, gerekse de kandaki prolaktin adını verdiğimiz süt hormonunun azalmaya başlamasının etkisiyle artık rahimde ve yumurtalıklarda yumurtlamaya ve âdet kanamasına dair hazırlıklar başlar. Âdet kanamasının olması, istisnalar olmakla birlikte artık yumurtlamanın da olduğunun kanıtıdır.
Doğum sonrası gebelikten korunma yöntemleri
Emzirme döneminde ilk 3 aylık dönemi, sürekli emziriyorsa saymıyoruz. Ve ilk 6 haftalık dönem lohusalık dönemi olduğu için ilişkiye izin vermiyoruz. 3. aydan itibaren ekstra bir korunma yöntemiyle korunmakta fayda vardır.
Doktorun önerisine göre doğum sonrası korunma prezervatif ile olabilir, doğum kontrol hapı kullanılabilir veya spiral takılabilir.
Spiral son derece rahat bir yöntemdir ve normal doğum yapmış olanlarda lohusalık döneminin hemen bitiminde, sezaryenle doğum yapmış olanlarda ise 3. ayın sonunda takılabilir.
Doğum kontrol hapları da genel olarak sütün akışını bozduğu için ilk 6 aylık dönemde doğum kontrol yöntemi olarak önermiyoruz. Ama 6. aydan itibaren emzirme vücutta otomatik bir mekanizma haline geldiği için doğum kontrol hapı kullanımına yine bu aydan itibaren doktorun izin vermesiyle başlanabilir.