Açıklama
Yükleyen: kulakburunbogaz
Yüklenme Tarihi: 03 Aralık 2014 - 11:49
Dil Bağı Nedir? - Dil Bağı Belirtileri - Dil Bağı Muayenesi - Dil Bağı Ameliyatı
Dr.Murat Enöz
www.dil-bagi.ameliyati.info
Ankliloglossi (Kısa Dil Bağı / Hipertrofik Lingual frenulum / Kısa Frenulum / Tongue Tie), normalde dilin altında ve orta hatta bulunan bir yapı olan dil bağının, dilin ağız tabanına yapışık halde kalmasına neden olacak şekilde; normalden kısa ya da kalın olması anlamına gelmektedir.
Dil bağı genellikle doğumdan hemen sonra yapılan hekim muayenesi esnasında ya da annenin bebeğinde emerken zorlanma, terleme ve memeyi tam kavrayamama gibi belirtileri fark etmesiyle anlaşılabilir.
Dil bağı olan bebekler, memenin dış süt kanallarının olduğu kahverengi alanı tam olarak ağızlarına alamaz ve vakumlayamazlar. Bu durumda, aşırı efor sarf edeceklerinden terleme, emerken zorlanma ve yetersiz beslenmeye bağlı kilo kaybı gibi belirtiler ortaya çıkar.
Dil bağının, kısa, kalın ve dil ucuna yakınlığına göre belirtilerin miktarı değişebilmektedir. Dil bağı kısalığının (dil hareketlerinde kısıtlanma farkedildiğinde) mümkün olan en erken dönemde tedavi edilmesi önerilmektedir.
Tedavi edilmeyen dil bağı olan çocukların daha içine kapanık ve çabuk üzülebilen hassas bireyler olabileceğini gösteren kaynaklar mevcuttur.
Dil bağı olan ve uzun süre dil hareketleri kısıtlanan çocuklarda, zamanla dilin uç kısmında çatallanma ve ortadan ikiye ayrık şekilde görünüm ortaya çıkabilir. Dil bağı ameliyatının erken dönemde yapılması bu yapısal değişiklikleri önler.
Çoğu bebek ağlarken ağzını açar ve dil altı bağı görülür!
Çocuklarda aşağıdaki durumlarda dil bağından şüphelenmek gerekmektedir:
- Konuşma bozukluğu olması
- Hızlı konuşurken özentisizce konuşması
- Dili ağız dışına çıkaramama
- Dilin uç kısmında çatallanma
- Meme emerken zorlanma, terleme ya da memeyi kavrayamama
Erken dönemde dil bağı serbestleştirme işlemlerinin uygulanması bebekte, olası dil fonksiyonlarının etkilenmesinin önüne geçecektir.
Amerikan Pediatri Akademisi, dil bağı ameliyatının mümkün olan en kısa süre içerisinde yapılmasını önermektedir.
Erken dönemde dil bağı serbestleştirme işlemlerinin
uygulanması bebekte, olası dil fonksiyonlarının
etkilenmesinin önüne geçecektir.
Amerikan Pediatri Akademisi, dil bağı ameliyatının mümkün olan en kısa süre içerisinde yapılmasını önermektedir.
Dil bağı ameliyatı (lingual frenektomi) ya da hipertrofik lingual frenulum plastiği, dil bağının kesilerek dilin yeniden serbestleştirilmesi ameliyatıdır. Ufak bebeklerde genellikle lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Daha büyük çocuklarda, damarlı ve kalın dil bağı olanlarda genel anestezi ve ameliyathane şartları gerekebilmektedir.
Dil bağı, dil altından geçen damar ve sinirler korunarak bistüri, makas, elektrokoter, lazer ya da thermal welding yöntemi ile kesilebilir.
Dil bağı ameliyatı sonrasında, dil bağının yeniden yapışmasını engellemek ve dil hareketlerinin en kısa sürede normale gelebilmesi için çeşitli dil egzersizleri ve bebeklerde dil bağı masajı önerilmektedir.
Dil bağı ameliyatı sonrasında, erişkin hastalarda, dil ucuna yönelik basit egzersizler yaptırılabilir.