Almanya üzerinde çalıştığı nükleer füzyon araştırmalarında önemli bir aşamayı geçti. Alman bilim insanları Güneş’tekine benzer bir helyum plazması üretmeyi başardılar.
ALMANYA’da bilim insanları potansiyel olarak sınırsız enerji kaynağı olarak görülen ve Güneş’teki sürecin bir benzerini yaratmak için atomları kaynaştırmayı öngören nükleer füzyon konusunda önemli bir aşamayı geride bıraktıklarını açıkladı. Alman araştırmacılar 9 yıl süren ve 1 milyar Euro tutan ‘Stellarator’ adını verdikleri proje ile deneysel bir muhafazanın içinde kısa süreyle süper ısıtılmış helyum plazması ürettiler. Helyum atomlarının mikrodalga lazeri kullanarak ısıtıldığı16 metre genişliğindeki muhafaza içinde yer alan ilk plazma 1.8 megavatlık lazer ışını ile 1 miligramlık helyum gazından üretildi. Plazmanın varlığı saniyenin onda biri süre boyunca sürdü ve sıcaklığı 1 milyar santigrat dereceye ulaştı. Enstitü, gelecek yıl plazmanın süresini uzatıp, bunu en iyi şekilde üretmenin yolunu arayacak. Helyum yerine esas amaç olan hidrojen gazının kullanılması da hedefleniyor.
Ayrica bu konu hakkinda daha fazla bilgi edinmek için turkçe hazirlanmis bir video:
https://www.youtube.com/watch?v=eFRyX1pL0CE
Size daha iyi hizmet sunmak, içerik ve reklamları kişiselleştirmek için çerezler aracılığı ile internet tarama verileri topluyoruz.