Albrecht Dürer'in Gravürleri (Mahşer'in Dört Atlısı 1497 - Saınt Jerome Çalışırken 1514)

Alkışlarla Yaşıyorum - 1.050 izlenme

Yüklenme Tarihi: 29 Aralık 2015 - 12:38

Albrecht Dürer (21 Mayıs 1471 - 6 Nisan 1528) tarihleri arasında yaşamış Alman ressam, matematikçi ve matbaacı idi. Geç gotik flamen sanatı uygular. Rembrant ve Goya ile birlikte eski basımların en önemli isimlerinden biridir. Nürnberg, Almanya'da doğmuş ve ölmüştür.
Gravür ve ağaç baskı tekniğinin gelmiş geçmiş en büyük ustalarından biri olarak kabul edilir.
1490'da ilk yağlıboya eseri olan babasının portresini yaptı. "Aziz Hieronymus Aslanı İyileştiriyor" adlı ilk ağaç baskısını da Basel'de yaptı.
1490'ların sonları, Dürer'in eser verme sayısının arttığı yıllar oldu. 1497'de "Sampson ve Aslan", 1498'de "Hercules ve Stymphalis Kuşları"'ndaki Herakles'e benzeyen bir usluple "Dresden Altar Panosu" resminden başka aynı yıl bir tane daha kendi portresini yaptı. Aynı yıl bir başka ünlü yapıtı olan "Mahşer'in dört atlısı" adlı ağaç baskısını yaptı. 1499'da Oswolt Krel'in yarım boy portrelerini yaptı; aynı yıl Nürnbergli Tucher ailesinden üç aristokratın portrelerini yaptı.
Sonraki yıllarda pek çok eser vermeye devam eden sanatçı 6 Nisan 1528'de yaşamını yitirdi.Nürnberg'de Johannesfriedhof'a (Yuhanna Mezarlığı) gömüldü. Yetiştirdiği sanatçıların da gösterdiği gibi, çağının en etkili ressamlarından ve oyma baskı ustalarından biriydi. Nitekim Floransalı sanatçı Giorgi Vasari, Le Vite de' piu eccellenti architelli, pittori, e scultori Italiani (1550; Ünlü İtalyan Mimar, Ressam ve Heykelcilerin Yaşamları) adlı kitabında Dürer'den övgüyle söz etti.

Biyografi için
https://tr.wikipedia.org/wiki/Albrecht_Dürer
http://bayaiyi.com/resim/albrecht-durer.html

Bu da bizzat kendi portresidir.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Dürer_-_Selbstbildnis_im_Pelzrock_-_Alte_Pinakothek.jpg
Reklam