Kağan Kocatepe
02:04
Hamilelikte karın çizgisi (linea nigra) nedir ve bebek cinsiyetiyle ilgisi var mı?
4.529 izlenme - 7 yıl önce
Gebelik döneminde p anne adayında karında pubis kemiğinden başlayan, bazen göbek deliğine kadar, bazen de göğüs kafesi seviyesi seviyesine kadar uzanan çizgi şeklindeki cilt değişikliği linea nigra tıbben bir duruma işaret etmez ve gebelikten sonra kaybolur.
Ayrıntılar burada: http://www.gebelik.org/dosyalar/cilt....
02:25
Anne karnındaki bebekler ağlarlar mı ve ağlama sesleri duyulur mu?
2.467 izlenme - 7 yıl önce
Bebeklerin doğduklarında ilk yaptıkları iş ağlamak olduğuna göre bebeğin bu davranışı rahim içinde öğrenmiş olarak dünyaya gelmesi gerekir. Peki bebek üzüldüğü için mi ağlıyor?
01:26
Rahim Alındıktan Sonra Cinsel Yaşam Ne Zaman Başlar? - Dr. Kağan Kocatepe
1.895 izlenme - 8 yıl önce
Rahim alınması operasyonu yani histerektomi sonrası cinsellik ne kadar ertelenmelidir sorusunu Dr. Kağan Kocatepe yanıtlıyor.
01:44
Düşük nasıl belirti verir - Dr. Kağan Kocatepe
2.126 izlenme - 8 yıl önce
Düşük mutlaka belirti verir. Bu belirti kanama ve ağrıdır. Olmazsa olmaz belirti ise kanamadır. İlk günlerde gebeliğin devam etmemesi gibi durumlarda belirti olmayabilir. Kanama ve karın ağrısı şikayeti olan hamilelerin düşük riskine karşı doktora başvurması gerekir. Kanamaların tek nedeni düşük değildir. Bir tanesi rahim içine yerleşme kanamasıdır. Bu çok sık görülür. Herhangi bir gebelik haftasında - 20. haftadan önce - annenin kanaması varsa sanki düşük yapacakmış gibi anne için çeşitli önlemler alınır. Bu durum düşük tehdidinin söz konusu olmasıdır. İstirahat, ilişkiden uzak durma, ilaç kullanımı gibi önlemler alınır. Tüm kanamalarda bu söz konusu olabilir. Düşük olacakmış gibi önlemler almak çok önemlidir. Kanamaların hepsi düşük tehdidi anlamına gelmez. Düşük klasik tanımıyla tarif edilecek olursa, 20. gebelik haftasından önce gebeliğin sonlanmasıdır. Gebeliğin bu şekilde sonlanması bazen doktor tarafından yapılacağı gibi, düşük de gerçekleşebilir. Tıpta buna abortus denilir.
02:05
Sezaryen sonrası normal doğum (SSVD) - Dr. Kağan Kocatepe
1.766 izlenme - 8 yıl önce
ssvd yani sezeryan sonrası vajinal doğum terimi son zamanlarda çokça anılır olmuştur. mümkün olmakla beraber...
02:45
Anne karnında bebekler gözlerini ne zaman ve neden açıp kapamaya başlarlar?
1.392 izlenme - 7 yıl önce
Rahim içinde bebekler gözlerini son üç aylık dönemden itibaren açıp kapatmaya başlarlar ve ışığı algılayabilirler.
Peki ultrason yapılırken rahatsız olurlar mı?
Yenidoğan ve bebeklik dönemi uyku düzeninin bununla bir ilgisi olabilir mi?
http://www.drkocatepe.com
02:20
Dr. Kağan Kocatepe - Hamilelikte Kanamalar Ve Lekelenmeler
1.747 izlenme - 8 yıl önce
Dr. Kağan Kocatepe - Gebelik döneminde kanama ve lekelenmelerin düşük ve erken doğum riski ile ilgisi.
01:31
Hamilelikte Cinsel İlişki İçin Önerilen Pozisyonlar Nelerdir? - Dr. Kağan Kocatepe
1.044 izlenme - 8 yıl önce
Hamilelikte cinsel ilişki için önerilen pozisyonların ortak özelliği, bebeğe hiçbir şekilde baskı yapmayacak olmalardır. Anne adayının da hiçbir şekilde rahatsız olmayacağı bir pozisyondur.
Anne adayı özellikle son haftalarda karnı büyümüş olduğu için, karnına en ufak bir baskıda hem ağrı duyacak hem de korkacaktır. İlk 3 aylık dönemde de bu olacaktır. O yüzden ilişki pozisyonunu belirlerken bebeğe mekanik bir baskı olmayacağından emin olmak dışında, anne adaylarının tercihlerini de dikkate almak gerekir. Bazı baba adayları bu konuda biraz daha tutucu olmaktadır. Fakat bebeğin bunu anlaması mümkün değildir.
Bu nedenle pozisyon belirlerken daha çok anne adayının kendini rahat hissettiği ve rahime mekanik olarak baskının olmadığı pozisyonlar tercih edilmelidir.
01:47
Hamileyken Cinsel İlişkide Korunmak Gerekli Mi? - Dr. Kağan Kocatepe
936 izlenme - 8 yıl önce
Hamilelikte cinsel ilişkide bulunurken korunmak gerekli midir sorusuyla ilgili iki tane konu bulunmaktadır. Bunlardan birincisi yeni bir hamileliğin oluşup oluşmamasıdır. Hamileyken yeniden hamile kalma durumu literatürde vardır ancak milyonda birdir. Fakat karnınızda biri 6 aylık biri 3 aylık çocuk olması gibi bir durumun olması hemen hemen mümkün değildir. Hamilelikte gebelikten korunmaya gerek yoktur.
Fakat hamilelikte cinsel ilişki esnasında cinsel yolla bulaşan hastalıklardan ve muhtemel enfeksiyonlardan korunmak gereklidir. Hastalık taşıyıcı bir eş varsa veya baba adayı ürolog doktordan böyle bir tanı aldıysa, kadın eşiyle kesinlikle beraber olmamalıdır. Beraber olacaksa da prezervatif kullanılması gerekir. Bu yapılmadığı takdirde bebeğe zarar verilecektir. Hatta bazı durumlarda prezervatif bile koruyucu olmayabilir, o nedenle bu durumun çok ciddiye alınması gerekmektedir.
02:47
İdrar Gebelik Testleri Hamileliği Nasıl Saptarlar?
934 izlenme - 7 yıl önce
Beta HCG hormonu gebelikte önce kanda sonra idrarda saptanmaya başlar ve testlerle varlığı araştırılabilir. Adet gecikmesi olan dönemden önce kanda, gecikme olduktan sonra ise idrarda hamilelik saptanabilir. Erken gebelik testleri ise adet gecikmesi olmadan bile idrarda gebeliği saptayabilmektedirler.
01:05
Hamilelikte reflü (mide yanması) bebeğe zarar verir mi? - Dr. Kağan Kocatepe
884 izlenme - 8 yıl önce
Hamilelikte reflüyle bebek arasındaki ilişki söz konusu olduğu zaman, ilk akla gelen son aylarda bebekte saçlanma olmasıdır. Aslında bu bulantı, reflü denilen mide yanmasının anne adayı tarafından bulantı şeklinde algılanmasıdır. Bebekle mide yanması arasındaki ilişki sadece bu kadardır.
Herhangi bir şekilde düşüğe, erken doğuma, suların erken gelmesine, bebekte bir sakatlık oluşmasına, tedavi yapılsa dahi bebekte bir sakatlık oluşmasına neden olabilecek bir durum değildir. En ağır mide yanmaları bile anne adayının kendisi tarafından yaşanır. Ama bebeğin bundan hiçbir şekilde haberi bile olmaz.
01:53
Dr. Kağan Kocatepe - Düzensiz Adet Kanaması Görenlerde Yumurtlama Günlerinin Hesaplanması.
870 izlenme - 8 yıl önce
Dr. Kağan Kocatepe - adetleri düzensiz olan bir kadın yumurtlama yani doğurgan gününü nasıl hesaplayabilir.
02:04
Hamilelikte Karın Çizgisi (Linea Nigra) Nedir Ve Bebek Cinsiyetiyle İlgisi Var Mı?
649 izlenme - 7 yıl önce
Gebelik döneminde p anne adayında karında pubis kemiğinden başlayan, bazen göbek deliğine kadar, bazen de göğüs kafesi seviyesi seviyesine kadar uzanan çizgi şeklindeki cilt değişikliği linea nigra tıbben bir duruma işaret etmez ve gebelikten sonra kaybolur.
Ayrıntılar burada: http://www.gebelik.org/dosyalar/cilt....
02:37
Düşük Yapan Kadın Mutlaka Kürtaj Yaptırmalı Mı? - Dr. Kağan Kocatepe
473 izlenme - 8 yıl önce
Günümüzde gebelikler, bebek anne rahmine düştüğü andan itibaren kontrol edilebiliyor. Yani daha adet gecikmesi yaşanmadan yapılan bazı testlerle hamilelik saptanabiliyor.
Eğer hamilelik düşükle sonuçlanırsa hekim gerekli kontrolleri yaparak rahim içinde bir sorun tespit etmezse kürtaja gerek olmadığına karar verebilir. Ancak düşükten sonra 10 gün ya da daha fazla kanamalar sürerse kürtaja ya da rahmin vakumla temizlenmesi yoluna gidilebilir. Eğer düşükten sonra kanama durmuşsa ve rahimde herhangi bir parça kalmamışsa zaten kürtaja gerek yoktur.
Kesin bir üst sınır olmamakla birlikte 5,5 haftaya kadar olan düşüklerde genellikle kürtaja gerek duyulmamaktadır. 5,5-7 hafta arasında olan düşüklerin de önemli bir kısmı kendi kendine tamamlanabiliyor. Ancak genellikle 7 haftadan sonraki düşüklerde vücut bunu kendi kendine tamamlamadığı için rahmin vakumla temizlenmesi gerekebiliyor.