gezegenler
02:23
GEZEGENLER VE DEVASA BÜYÜK YILDIZLAR
4.816 izlenme - 8 yıl önce
GEZEGENLER VE DEVASA BÜYÜK YILDIZLAR
Samanyolu Galaksisi'nde yer alan orta büyüklükte bir yıldız olan Güneş, onun çekim etkisi altında kalan 8 gezegen, bu gezegenlerin 166 uydusu, 5 cüce gezegen, cüce gezegenlerin 6 uydusu ve milyarlarca başka küçük gökcisminden oluşan bir sistemdir.
Güneş Sistemi'ndeki gezegenler sırasıyla (yakından - uzağa ) şunlardır: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün
Gezegenleri büyüklüklerine göre (büyükten küçüğe) sıralaması ise şöyledir: Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür
Güneş Sistemi'deki cüce gezegenler ise Ceres, Plüton, Haumea, Makemake ve Eris'tir.
Son yapılan hesaplamalara göre Güneş'in yarıçapı yaklaşık 696 bin 342 kilometredir. Güneş Sistemi'nin kütlesinin yaklaşık % 99,86'sını oluşturan ve çekim kuvveti ile sistemi bir arada tutan güneş, sistemin temel bileşenidir. Güneş hariç tutulduğunda diğer tüm kütlenin yaklaşık % 90'ını Jüpiter ve Satürn oluşturur.
Güneş Sistemi yaklaşık olarak 4,6 milyar yıl yaşındadır. Dev bir gaz ve toz bulutunun sıkışması ve içine çökmesi ile oluşan güneş ve diğer gezegenler milyonlarca yıl içinde bugünkü hallerini almışlardır.
Güneş Sistemi'nde iç gezegenler Merkür, Venüs, Dünya ve Mars'tır. Bunlar aynı zamanda kayasal gezegenleri de oluşturur.
İç gezegenlerden sonra geniş bir asteroid kuşağı bulunmaktadır. Mars ile Jüpiter arasında yer alan ve kaya ve uçucu olmayan diğer minerallerden oluşan asteroidlerin büyüklüğü birkaç santimetreden yüzlerce kilometreye kadar değişmektedir.
Güneş Sistemi - Gezegenler ve Asteroid Kuşağı
Dış gezegenler ise Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür. Güneş Sistemi'nin güneş hariç toplam kütlesinin yaklaşık % 99'unu oluşturan bu gezegenler aynı zamanda gaz devleri olarak da adlandırılır. Uranüs ve Neptün buz devleri olarak da adlandırılmaktadır.
Güneş ve gezegenlerin büyüklük kıyaslaması
Gezegenlerin güneşe olan ortalama uzaklıkları şöyledir:
Merkür: 58 milyon kilometre
Venüs: 108 milyon kilometre
Dünya: 150 milyon kilometre
Mars: 228 milyon kilometre
Jüpiter: 778 milyon kilometre
Satürn: 1 milyar 430 milyon kilometre
Uranüs: 2 milyar 870 milyon kilometre
Neptün: 4 milyar 500 milyon kilometre
00:17
Flaş! Flaş! Yenı 2012 Ufo Görüntüleri
4.168 izlenme - 12 yıl önce
Dünyada ilk kez cok yakindan cekilen ufo görüntünün cekildigi yer hawaii bu gördüğünüz ufo cisim kesin uzaktan kumanda sistemi ile calisiyorufo cisimi 2 metre büyüklügünde icinde bi canli oldugunu sanmiyorum kesin uzay dan ana gemiden kumanda ediliyor.
05:25
Çizgi Film - Uzay Araçları - Uzay vinci - Space crane (Loader)
4.873 izlenme - 9 yıl önce
Uzaydaki vinç operatörünün görevi uzayda yer alan bütün nesneleri toplamayı gerektirmektedir. Bütün nesneleri toplarken renkleri de öğrenmemize katkı sağlayacaktır. Uzay vinci adı verilen ancak asıl adı Space Crane Parkıng Vinç kolunun hareketleriyle ve ucunda yer alan manyetik mıknatıslar sayesinde çevrede bulunan nesneleri daha rahat bir şekilde yakalıyor. Uzay vincinin kollarını kontrol etmekiçin ön kabinden yönetmek gerekir .Kabinden asla çıkılmamalıdır. Çünkü ucayda yer çekimi yok . Uzaydaki bütün araç gereçler yerçekimi olmaması kanunu üzerine dizayn edilerek uzaya gönderilmiş. Uzay vincinin kolları ileri geri ya da sağa sola doğru hareket etmektedirler.ve yakalayıp kasaya yüklemektedir . Adeta dünyadaki oto kurtarma araçları gibi.
06:02
Spitzer - Kızıl Ötesi Uzay Teleskobu
2.149 izlenme - 9 yıl önce
Spitzer Teleskobu, güneş dışı gezegenlerin özelliklerini saptama ve araştırılmasında kullanılan başlıca bir enstrumanlardan birisidir.
Uzaydaki cisimlerin yaydıkları kırmızı ötesi enerjiyi,yani ısılarını tespit ederek, görüntülerini elde etmektedir. Bu kırmızı ötesi ışınların büyük bir kısmı yeryüzünden gözlenememektedir.
Bu nedenden dolayı Hubble teleskobu gibi, atmosfer dışında görev yapmaktadır.2003 yılında fırlatılmıştır.
NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu, Chandra X-ışını Teleskobu ve Compton Gamma Işını Teleskobunu da içermekte olan, Büyük Gözlem Evleri Programı'ndaki dördüncü ve son gözlem evidir.
İçerik: Khan Academy Türkiye kanalına aittir.
02:33
düynamız ne kadar küçük biliyormusunuz
2.264 izlenme - 14 yıl önce
http//alperdrms.blogspot.com/
02:21
ne kadar büyüksün? ki!!!
1.660 izlenme - 15 yıl önce
İnsanlar tarafından keşfedilebilen gök cisimlerine oranla kainatta kapladığınız yeri düşünün.!.
08:37
Çocuklar İçin Gezegenlerin Anlatımı
1.219 izlenme - 11 yıl önce
Çocuklar için gezegenlerin ayrıntılı anlatımı;
02:34
Gezegenler Ve Yıldızların Boyutsal Karşılaştırılması
623 izlenme - 11 yıl önce
www.hepsibilim.com
00:30
3ds Max Güneş Sistemi (Yiğit)
619 izlenme - 13 yıl önce
Ygt Yşr Blt 3DS Max Güneş sistemi animasyonu , 30 sn